Pünkösdi hosszú hétvége 2022: Újra lesz Gyerek Sziget, és más izgalmas családi programok kintre és bentre

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Pünkösdi hosszú hétvége 2022: Újra lesz Gyerek Sziget, és más izgalmas családi programok kintre és bentre Múlt hétvégén volt gyereknap, most pedig jön a pünkösdi hosszú hétvége, amikor számos helyen várják a családokat - de júniusban már sok egyéb programmal is találkozhattok országszerte. Múlt hétvégén volt gyereknap, most pedig jön a pünkösdi hosszú hétvége, amikor számos helyen várják a családokat - de júniusban már sok egyéb programmal is találkozhattok országszerte.Sőt, arra is van ötletünk, mit csináljatok, ha nem akartok vagy nincs lehetőségetek kimozdulni.



Milyen időjárás lesz a pünkösdi hosszú hétvégén?
Napsütésre és zivatarokra is készülni kell az ünnepi hosszú hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken sok lesz a napsütés, de a délnyugati megyékben délelőtt előfordulhat egy-egy zápor. Estefelé a nyugati megyékben egyre több gomolyfelhő képződik, és a Dunántúlon már többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás kísérhet. A leghidegebb órákban általában 10 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, de az északi völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Szombaton egy nyugat felől átvonuló felhőzetből "kiterjedt zivatartevékenység" várható, felhőszakadások is lehetnek. A csapadékzóna mögött többnyire gomolyfelhős, napos idő valószínű, délután már inkább csak a keleti tájakon eshet. A szél megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 19, délután 24 és 31 fok között alakul.

Pünkösdvasárnap általában napos időre lehet számítani. A nyugati országrészben estefelé már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél megélénkül, zivatarok környezetében meg is erősödik. A minimumok általában 14 és 18 fok között alakulnak, de az északi völgyekben 10-13 fokot is mérhetnek. A nappali csúcsértékek 25 és 30 fok között valószínűek.

Pünkösdhétfőn az ország keleti felében többnyire napos, csapadékmentes idő várható, de a Dunántúlon több felhő ígérkezik, amelyből elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. Hajnalban 12-17 fok valószínű, de az északi völgyekben 8-11 fok is lehet. A csúcsértékek 24 és 29 fok között várhatók - olvasható az előrejelzésben.
 

Pünkösdi hosszú hétvége: Családi programok kintre és bentre - válogatás


Újra Gyerek Sziget június 4-6. és további hétvégéken
Két év kihagyás után a pünkösdi hétvégén, június 4-6-án, majd a következő két hétvégén újra megrendezik a Generali Gyerek Szigetet a megszokott helyen, az óbudai Hajógyári-szigeten.

Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvényének idei első alkalmán a nagyszínpadon mások mellett Halász Judit, az Alma együttes és a Veronaki lép fel, emellett lesz kézműveskedés, bohócok, Braille-írás-tanulás, kavicsszobrászat, szájjal-lábbal festés, társasjáték a zöld környezetben.

A Gyerek Szigeten számos új, ismeretlen dolgot lehet megtanulni, kipróbálni, de a gyerekek egymást és magukat is jobban megismerik, másként láthatják, megérthetik. A Nemadomfel! Parkban az lesz a fókuszban, miként kommunikáljunk egy siket társunkkal, kik a Down-szindrómás személyek, hogyan közlekednek a látássérültek, hogyan tudunk velük együttműködni, segíteni nekik. Az első hétvégén lehet kipróbálni, milyen lehet kezeink nélkül, szájjal vagy lábbal festeni, illetve jelnyelven is tanulhatunk.

A logikai és társasjátékok rajongóit a modern társasjátékok világa várja, kipróbálhatják a díjnyertes játékokat és lesz Retró videojáték sátor is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátrában különböző madárfészkek, tojások, madárköpet tekinthető meg, másutt zsonglőrködni lehet, a Generali Sportparkban falra mászni vagy ugrálni van lehetőség.

Részletek a www.gyereksziget.hu oldalon olvasgatók.

Pünkösdölés és Várnapok Hollókőn június 5-6.
Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik.

Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát.    

Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a frissen felújított Várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni középkori fegyvereket és felpróbálni korabeli ruhákat.

Magyar Nemzeti Parkok Hete június 4-12.
Észak-Magyarország három megyéjében mutat be értékeiből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 sorozathoz kapcsolódva; többek között barlangtúrát, fénycsapdázást és denevérmegfigyelést is szerveznek.

A BNPI közleménye szerint június 4-én, szombaton Őserdő-túrára invitálják az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshutánál: a résztvevők a látványos túra közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó - Három kő - Őserdő - Bánya-hegyi elágazó.

Az éjszakai élővilágot mutatják be a június 6-i, pünkösd hétfői programon. Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogató Központban várnak mindenkit, akit érdekel a rovarok fénycsapdázása és a denevérek megfigyelése. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ugyanitt régészeti napot tartanak június 10-én, bemutatják az érdeklődőknek a baglyas-kői régészeti feltárás eredményeit.

Ezen a napon szervezik az Esztáz-kői-barlangtúrát is. A BNPI közlése szerint a kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang a Heves megyei Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, amelyet a túravezetők biztosítanak, ezeken kívül csak túraruházatra van szükség.

Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket a Borsod megyei Szomolyán.  A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével (117) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett túra - közölte az igazgatóság.

Pünkösd az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban június 5-6.
Lovas ügyességi verseny, bábszínházi előadások, kulturális és gyermekprogramok, a madárvilágot és a Tisza menti életet bemutató rendezvények várják a látogatókat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban - közölte az intézmény marketingvezetője az MTI-vel.

Kodácz Csengele tájékoztatása szerint vasárnap és hétfőn a Por zenekar autentikus magyar népzenével csalogatja az egybegyűlteket a Skanzenbe, ahol a Makói parasztháznál és a Szeged-alsóvárosi portán kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket, az Olvasókörnél pedig megtudhatják a látogatók, hogyan készül a foszlós kalács vagy a finom kenyérlángos.

Vasárnap a Puszta házánál madárgyűrűzési bemutatókat tartanak, előadások hangzanak el a túzokokról, a fehér és fekete gólyákról, a Nagyréten pedig Gasztonyi Dániel solymász ismerteti meg az érdeklődőkkel az ősi vadászati módot.

A Gátőrháznál interaktív viseletbemutató és játszóház fogadja a látogatókat, akik homokzsákot rakodva is próbára tehetik ügyességüket, és előadásokat halhatnak a 19-20. századi Tisza mente vízi világáról, a népi halászatról, valamint a fokgazdálkodásról.

Pünkösd hétfőjén a skanzenben a Községházánál a Barboncás társulat bábszínházi előadása szórakoztatja a kicsiket és nagyokat, majd a pünkösdjárás részesei lehetnek a Por zenekarral és a táncosokkal. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Duna Karnevál Budapesten június 3-12.
A FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestjével, hungarikumok bemutatásával, világ- és népzenei koncertekkel, valamint nagyszabású gálaműsorral várják a néptánc és népzene iránt érdeklődő közönséget a 27. Duna Karneválon június 3. és 12. között Budapesten - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A több mint negyedszázados múltra visszatekintő, nemzetközi és hazai fellépők, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével megvalósuló 27. Duna Karnevál tíz napján ismét látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon többek között látványos táncelőadásokkal, táncházakkal, valamint divatbemutatóval várják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fesztiválon a közönség találkozhat a hungarikumainkkal is: a helyszínen látható lesz matyó, sárközi, dél-alföldi, kalocsai, valamint legényes táncok is. A látogatók hangszerbemutatókon és népzenei koncerteken megismerkedhetnek többek között a pásztorok művészetével, valamint a mohácsi busójárás hagyományával.

A szervezők rendhagyó divatbemutatót is szerveznek a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteiből és azok mai, újragondolt alkotásaiból az Aurora FolkGlamour közreműködésével.

A tájékoztatás szerint a közönség megtekintheti a legkiemelkedőbb magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatóit a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorán, a Kobuci kertben pedig nemzetközi táncházzal várják az érdeklődőket.

A közlemény felidézi, hogy a fesztivált hagyományos karneváli felvonulással köszöntik Budapest belvárosában június 5-én. A program során több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők vonulnak fel. Az érdeklődőket pünkösdi tánckarnevál és nemzetközi táncház is várja, az Erzsébetligeti Színházban pedig meghirdetik a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt a karneválon résztvevő külföldi együttesek között.

A Duna Karnevál gálaműsora június 10-én lesz a Margitszigeti Szabadtéri színpadon, az eseményen a külföldi és hazai táncegyüttesek mintegy háromszáz művészének egyedülálló, közös műsorát nézheti meg a közönség.

Mint írják, az est első részében, a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek műsorát tekinthetik meg a látogatók. A program második részében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptáncegyüttesek közreműködésével a Petőfi évforduló alkalmából mutatnak be egy egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz - Avagy, virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel.

Bővebb információk a programról a www.dunakarneval.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

Újra jár a Zugligeti Libegő június 4-től
Június 4-e, szombattól újra jár a zugligeti libegő, amelynek egy hónapos nagyjavítása határidőre sikeresen befejeződött - tájékoztatta a BKV az MTI-t.

A tizenkét évente esedékes rekonstrukció során elvégezték a pálya acél szerkezeti elemeinek és a szállítószékek szorítófejeinek repedésvizsgálatát, átvizsgálták a pálya mozgó alkatrészeit, valamint rezgésdiagnosztikai vizsgálatnak vetették alá a szerkezeti elemekben lévő csapágyakat - írták.

Lefestették az acél szerkezeti elemeket, szervizelték a segédhajtást, átvizsgálták az elektronikus vezérlést, valamint a kötélvezető görgőket és gumibetéteket is. Ellenőrizték a fékek szerkezeti elemeit, a legkedvezőtlenebb terhelési viszonyok között mérték a fékutakat, valamint átvizsgálták a biztonsági elemeket. A nagyjavítás során teljesen felújították a kommunikációs rendszert is.
    
A libegő nyitva tartásáról és a jegyárakról a bkv.hu//hu/zugligeti_libego/zugligeti_libego oldalon lehet tájékozódni.

Kirándulóhelyek az országban
Ha még mindig nem elég a kirándulós ötletekből, akkor válogass az összeállításunkból, ahol 55-nél is több gyönyörű helyszínt ajánlunk egy kis kiránduláshoz, nézd meg itt »

Csodakertek, csodaparkok
Ha odavagytok a szép környezetért és a színpompás virágokért, akkor nézzétek meg ezt a 9 csodás helyet mindenképp »

Virtuális kirándulások az országban és a világban
Less be egy állatkertbe, nézd meg, milyen a Balaton az élő webkamerákon, nézd meg a különleges moszkvai metrót vagy barangolj a Louvre falai között - Online is sok helyre ellátogathatsz anélkül, hogy kilépnél az ajtón: 31 szuper ötletünk van, hova mehetsz el az internet segítségével »

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2022.06.02