A 15 leggyakoribb tévhit a koronavírussal kapcsolatban, amiben még mindig sokan hisznek - A WHO helyreteszi

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A 15 leggyakoribb tévhit a koronavírussal kapcsolatban, amiben még mindig sokan hisznek - A WHO helyreteszi A koronavírus elleni küzdelemben számos ötletet bevetnek az emberek, azt gondolván, hogy majd elpusztulnak a vírusok. Ám ezek legtöbbje hatástalan, sőt, csak további problémákat szül. 15 gyakori tévhitet hoztunk el a WHO ajánlásai alapján. A koronavírus elleni küzdelemben számos ötletet bevetnek az emberek, azt gondolván, hogy majd elpusztulnak a vírusok. Ám ezek legtöbbje hatástalan, sőt, csak további problémákat szül.

Az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos eloszlatott néhány tévhitet a WHO ajánlásai alapján.
 

A leggyakoribb tévhitek a koronavírussal kapcsolatban


1. A kézszárító eltünteti a vírusokat - NEM IGAZ!
A helyes kézmosás továbbra is langyos vízzel és szappannal történik, a kézszárító nem fogja lesöprögetni a vírusokat. A kezet jobb egyszer használatos papírtörlővel szárítani.

2. Az UV-lámpa jó a bőr fertőtlenítésére - NEM IGAZ!
UV-lámpával ugyan kezelhetünk tárgyakat, felületeket, de a bőr fertőtlenítésére nem ajánlott, mivel kiszárítja és irritációt okoz.

3. A hőszkenner kiszűri a betegeket - NEM IGAZ!
Hőszkennerrel azokat a betegeket lehet kiszűrni, akik lázasak, mivel a 38 fok feletti lázat szűri, de megvannak a módszer határai.

4. Az egész test alkoholos permetezése elpusztítja a vírusokat - NEM IGAZ!
A szervezetbe bejutott vírusra semmilyen hatással nincs az ilyen bepermetezés, ellenben rendkívül irritálja a nyálkahártyát és a bőrt.

5. Bármilyen védőoltás jó a koronavírus ellen - NEM IGAZ!
A létező oltások mind egy-egy meghatározott vírus vagy baktérium elleni védekezésre jók, de a koronavírus ellen nincs még védőoltás, bár sok kutató dolgozik rajta.

6. Az antibiotikumok jók a koronavírus ellen - NEM IGAZ!
Az antibiotikumok nem hatékonyak vírusok ellen, ugyanakkor bizonyos esetekben a kezelőorvos alkalmazhat antibiotikumot, ha az a cél, hogy a vírusos tüdőgyulladásnál bakteriális ráfertőződés ne történjen meg.
A koronavírus részletes gyógyszeres kezelését a koronavírus kézikönyv tartalmazza.



A WHO weboldalán további tévhitek találhatók a koronavírusról, illetve a vírus elleni védekezésről, így ezekkel kiegészítjük az országos tisztifőorvos szavait.

7. 25 fok felett meghalnak a vírusok, így ha jön a meleg idő, úgyis vége lesz a járványnak - vagy ki kell feküdni a napra/szaunába menni, és elpusztulnak a vírusok - NEM IGAZ!
Ha az ember megnézi a statisztikákat, látható, hogy a koronavírus-járvány a meleg országokban is ugyanúgy terjed: Ausztráliában, Brazíliában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken vagy éppen afrikai országokban (pl. Marokkó, Egyiptom, Dél-Afrika). Tehát felesleges szaunázni, forró fürdőt venni, szoláriumozni, napozni csak azért, mert akkor majd jól elpusztulnak a vírusok. Inkább moss kezet, de alaposan.

8. Ennek az ellenkezője is megjelent: azaz a forró, nedves levegőben terjed igazán a vírus - NEM IGAZ!
A WHO hangsúlyozza: a koronavírus bárhol terjedhet, hideg és meleg tájakon is, nincs összefüggésben az éghajlattal. Tehát, amit tehetsz: szociális távolságtartás, alapos kézmosás, az archoz való nyúlkálás kerülése.

9. Ugyanez a téma pepitában: sokak szerint éppenséggel a hideg levegő öli meg a vírust - NEM IGAZ!
Ne menj ki a hóra, nem ülj a fagyasztó elé és ne igyál fagyos italokat, felesleges. Az emberi test belső hőmérséklete 35-37 fok alapjáraton, mindegy, hogy mit teszel - és a vírus hidegebb tájakon is ugyanúgy terjed. Szóval inkább alaposan moss kezet.

10. Ha 10 másodpercig vissza tudod tartani a lélegzeted köhögési inger nélkül, akkor ez azt jelenti, hogy nem vagy koronavírusos - NEM IGAZ!
Bár nagyot futott az interneten egy állítólagos orvos által írt szöveg, melyben ez az önvizsgálatra buzdító ötlet szerepelt, a WHO hangsúlyozza, hogy nem igaz. A koronavírus csakis laboratóriumi teszttel mutatható ki, minden hasonló kísérletezés felesleges, sőt, akár veszélyes is lehet.

11. Alkoholos belső fertőtlenítés hatékony a vírus ellen - NEM IGAZ!
Szintén elterjedt tévhit, hogy napi egy-két kupica vodka vagy pálinka a védekezés hatékony módja, de ez sem igaz. Arról nem beszélve, hogy ivászattal védekezni egy betegség ellen eleve nem okos ötlet, alkoholizmushoz és egyéb problémákhoz vezethet.

12. Szúnyogcsípéssel is terjed a koronavírus - NEM IGAZ!
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, a nyálkahártyán (orr, szem, száj) keresztül. A szúnyogok csípnek, de a koronavírus terjesztésében nincs szerepük.

13. Ha az orrodat rendszeresen átmosod sós vizes spray-vel, akkor megvéd a vírustól - NEM IGAZ!
Semmi nem bizonyítja, hogy a sós vizes átmosás megvédene a fertőzéstől, legfeljebb a náthásoknak segít abban, hogy könnyebben tisztuljon az orruk. A koronavírus ellen inkább moss kezet.

14. Ha sok fokhagymát eszel, megvéd a koronavírustól - NEM IGAZ!
A fokhagyma több szempontból is egészséges táplálék, ugyanakkor nincs rá bizonyíték, hogy megvédene a koronavírustól. Az alapos kézmosás annál inkább. 

15. Ha orvosi maszkot hordasz, mehetsz bárhova, nem leszel koronavírusos - NEM IGAZ!
Először is: tartsd be a veszélyhelyzet miatti korlátozásokat és minimalizáld az otthonod elhagyását. Mindemellett pedig, mint ahogy az többször elhangzott, az orvosi maszk kifelé véd - azaz, ha köhögsz, tüsszögsz, a maszk ezt felfogja és kevésbé tudod megfertőzni azt, aki a közeledben van. Ugyanakkor ha valaki beteg és rád tüsszent, az egyszerű papírmaszk vagy házilag varrt maszk nem fogja megakadályozni, hogy a vírus bejusson a nyálkahártyádba. Nem beszélve arról, hogy sokan azzal sincsenek tisztában, miként kell helyesen felhelyezni, illetve eltávolítani egy maszkot - a Magyar Orvosi Kamara tanácsait maszkviselés témakörben ebben a cikkünkben találod »

Forrás: Operatív törzs, WHO
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.04.03