Ballagásra, tanárbúcsúztatásra -12 elgondolkodtató, szép tanár-diák idézet

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Ballagásra, tanárbúcsúztatásra -12 elgondolkodtató, szép tanár-diák idézet

Egy jó pedagógus meghatározó a gyermek életében: a tanítás mellett figyelembe veszi a gyermek személyiségét, lelkesít, és segíti őt a kibontakozásban. Évzárón, különösen ballagáskor néha nehéz megtalálni a megfelelő szavakat; a következő megható, alkalomhoz illő idézetekkel azonban kifejezhetjük érzéseinket és köszönetünket - egy szép ajándékkártyára vagy képeslapra írva pedig kiegészíthetjük vele búcsúajándékunkat. 

 
1. „Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.” (Carl Wiliam Buehner)
 

2. „A gyermek feje nem edény, amit meg kell tölteni, hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani.” (Galilei)
 

3. „A legjobb tanár éppen az, ki lassanként feleslegessé teszi magát.” (George Orwell)
 

4. "A jó nevelő örök tanuló, s azonnal fölismeri, ha nálánál különb tanítványra talál." (Pilinszky János)
 

5. „A tanítás nemcsak az elmét formálja, hanem a szívet is érinti.” (William Arthur Ward)
 

6. "Ha hajót akarsz építeni, ne dobold össze az embereket, hogy fát gyűjtsenek, és ne adj nekik feladatokat. Inkább tanítsd meg nekik, hogyan vágyakozzanak a tenger mérhetetlen végtelensége iránt." (Antoine de Saint-Exupéry)

7. "A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük.” (Darren Shan) 

8. "A nagy tanítók gyakran a legígéretesebb diákjaikkal a legszigorúbbak. Ha megpillantják a szunnyadó lehetőséget, azt akarják, hogy az maradéktalanul kibontakozzon." (Ryan Holiday)
 

9. „Nehéz meghatározni, hogy ki a jó osztályfőnök, mert ezek a dolgok szubjektívek. Lehet sablonokat készíteni róla, de igazi kép nem fog születni. Tehát rossz a kérdésfeltevés. Ám ha úgy teszem fel a kérdést, hogy számodra milyen egy jó osztályfőnök? Akkor már mindenkinek eszébe jut az életéből egy jó példa.” (Kováts Laura Rozália)

10. "Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és apró lépéseket is megfelelően értékeli." (Csernus Imre)

11. „Egy remek tanárral eltöltött egyetlen nap többet ér, mint ezerévnyi szorgalmas tanulás." (japán közmondás)

12. "Jó kertész, aki igazán nevel, tudja, hogy a magban minden benne van." (Müller Péter)

 

Fotó: Freepik


 


Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2024.06.18