Ezért NE posztold a gyermeked bizonyítványát! - Pszichológus véleménye

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Ezért NE posztold a gyermeked bizonyítványát! - Pszichológus véleménye

Arról, hogy a saját életünkből mit és mennyit osztunk meg a nagyérdeművel, magunk dönthetünk. Ha azonban annyira beszippant minket a közösségi média, hogy gondolkodás nélkül posztoljuk ki gyermekünk dolgait is, például az év végi bizonyítványát, az már nagy hiba. Több okból is.

Az érdemjegyek, különösen kisebb korban, egyáltalán nem mutatják meg gyermekünk személyiségét, erősségeit, sem pedig jövőjét, hiszen az osztályzatoktól függetlenül még bárki válhat belőlük. Ne rontsuk el az előttük álló utat azzal, hogy megítéljük vagy megítéltetjük őt másokkal!

 

"Közeleg az év vége, jönnek a várva-várt bizonyítványok. És ezzel nagyon időszerű egy kérdés:
HOGYAN POSZTOLJUK A GYEREK BIZONYÍTVÁNYÁT❓
A válasz végtelenül egyszerű:
SEHOGY❗️❗️❗️"

 

Sárvári Györgyi meseíró, pszichológus foglalta össze rendkívül fontos gondolatait arról, hogy miért nem etikus a gyerek tudta nélküli posztolgatás, valamint arról, hogy az eredményektől, osztályzatoktól függetlenül miért nem javasolt semmilyen esetben sem a bizonyítványok mutogatása.

 


 

A gyermek internetes „szerepeltetése” olyan emberek előtt, akiket még csak nem is ismer, eleve biztonságkockázati kérdéseket vet fel. Ráadásul a szülők legtöbbször gyermekeik megkérdezése nélkül posztolják a róluk készült képeket.

 

"...a gyerek NEM az érdemjegye. Semmilyen életkorban nem az!
Hogy minél fiatalabb, annál inkább nem jelent semmit egy rossz jegy. Alsóban különösen valószínűtlen ezen aggódni. 
Bárkiből lehet bármi, ha elhiszi, hogy lehet. Néha még akkor is, ha nem hiszi. "

 

Az érdemjegyek mutogatása ezen felül még egy gyakori problémát is életben tart: az emberek ugyanis hajlamosak egymás posztjaihoz és történeteihez viszonyítani maguk és gyermekük életét, teljesítményét. Mivel ez a viszonyítgatás nem reális, ezért kimondottan káros hatással lehet szülőkre és gyerekekre egyaránt, lelki és mentális problémákat, például depressziót vagy komoly szorongást okozva. 

Tartsunk mértéket ebben is, és ne csak kattintásra használjuk a kezünket, sokkal inkább ölelésre!

 

Az érdemjegyek mögött látjuk vajon a gyermeket is? A közös otthoni küzdelmeket, a különórákat, a sírást és kapkodó lefekvést? A bizonyítványban tényleg csak a jegyek számítanak? Nézd meg azt is, mi - és ki - rejlik valójában a számok mögött!

Sok gyerek nem mer hazamenni a bizonyítványa miatt - Ezt üzeni a rendőrség minden szülőnek a bizonyítványosztás idején

 

 


Fotó: Szülők Lapja
 

 


Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2024.06.13