Ezt a 12 dolgot feltétlenül tanítsd meg a gyermekednek - az élete múlhat rajta

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezt a 12 dolgot feltétlenül tanítsd meg a gyermekednek - az élete múlhat rajta

Szerencsétlen, veszélyes vagy nem mindennapi helyzetek bármikor előfordulhatnak gyermekünk életében, és olyan is lesz, hogy egyszer-egyszer nem mi leszünk mellettük. Alapozzuk meg gyermekünk önbizalmát és tudatosságát azzal, hogy megtanítjuk nekik, mit kell tenniük, ha szokatlan helyzetbe vagy bajba kerülnek!

Mindannyian szeretnénk biztonságban tudni gyermekünket, és ha vele vagyunk, mindent meg is teszünk ezért. A gyermekek alapvetően bizalommal vannak az emberek iránt és nagyon kíváncsiak, ezért is van rendkívüli jelentősége annak, mit tanítunk meg gyermekünknek annak kapcsán, mit tegyen (mit tehet) egy-egy ijesztő vagy problémás helyzetben. Ez nem csak számára ad támaszt és nagyobb biztonságérzetet, de talán nekünk is egy leheletnyi megnyugvást…
 

Ezekre tanítsd meg a gyermekedet, hogy vészhelyzetben tudja, mit kell tennie:

 

1. Nevek, címek, telefonszámok

Mivel ezek az információk pánikhelyzetben eleve nehezen előhívhatók, érdemes már jó korán begyakoroltatni a gyerekkel a következőket: saját és szülei neve, címe, nagyobbaknál a szülők telefonszáma is. Hordhat olyan karkötőt, cipőt stb., amibe beleírod ezeket az adatokat, és mondd el neki, hogy ha bajban van, azt meg tudja mutatni a segítő felnőttnek.
 

2. Telefonálás, segítségkérés

Még egy otthoni rosszullét vagy baleset esetében is nagy előny, de akár életmentő is lehet, ha a gyermek tud telefonálni, és tudja, kit kell hívnia! Programozd be gyorshívásra a legfontosabb számokat (szülők, szomszéd, segélyhívók)! Gyakorold a gyerekkel a telefonhívás kezdeményezését. Magyarázd el gyermekednek azt is, hogyan kérhet segítséget a szomszédoktól!
 

3. Feltűnő viselkedés, ha bajban van

Tanítsd meg, hogy ha egy idegen próbálkozik bármivel, akkor viselkedjen feltűnően! Így felhívhatja magára a figyelmet, mellyel sokat tehet saját biztonságáért, mert azok, akik rossz szándékkal közelítenek egy gyerekhez/ vagy akár máshoz/, pont a feltűnést kerülik.
Ilyenkor sikítson, kiabáljon, fusson el bátran! (Fusson olyan helyre, ahol segítséget kaphat. Bolt, hivatal, bank, intézmények...)
 

4. Titkos családi jelszó

Legyen egy megegyezésen alapuló családi kód vagy jelszó (ez lehet kifejezés, vagy akár csak egy mozdulat vagy a szülő telefonszáma), amelyet csak ők ismernek, illetve azok, akikben a gyerek megbízhat. Ha az idegen ezt nem ismeri, esélye se legyen a további kommunikációra.
 

5. Nemet mondás képessége

Tanítsd meg a gyereket nemet mondani! A gyerekek nehezen mondanak nemet egy felnőttel szemben, hiszen azt tanulták meg, hogy a felnőttekre kell hallgatni, ők mondják meg, hogy mit és hogyan kell tenniük. Nem szabad magyarázkodni, kérdésekre válaszolni. Ne bocsátkozzanak beszélgetésbe és főleg: ne engedjék magukat megérinteni. 

 

6. Fehérneműszabály

Tanítsd meg neki a fehérneműszabályt, hogy megóvd a molesztálástól: Bugyiszabály: Így óvd meg a gyereket a szexuális zaklatástól! - 8 fontos dolog, amit taníts meg neki

Beszélgess vele ezekről a szituációkról, de ne ijesztgesd, csak tájékoztasd! Mondd el, hogy pl. hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal. A kicsik nem feltételezik a rendezett külsejű és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak. Ja, és a „nénikkel” is érdemes óvatosnak lenni...
A gyerekek szeretnének illedelmesek lenni, de tudatosítsd benne, hogy egy idegennek semmilyen kérését nem köteles teljesítenie! ("segíts megtalálni a kutyámat", "elejtettem a kulcsomat" stb.) És persze ilyen esetben azonnal szóljon nekünk, mi történt.

Ilyen könnyű elrabolni egy gyereket - Ez a videó életet menthet!
 

7. Segítség kérése eltévedéskor

Tanítsd meg gyermekednek, hogy ha szem elől tévesztitek egymást, akkor azzal teszi a legjobbat, ha nem csendesen meghúzódik, hanem hangosan az emberekhez fordul, segítséget kér, kiabál, akár sír.
Még okosabb, ha egy anyához fordul segítségért
: ők segítenek a legnagyobb eséllyel és valószínűleg a gyerekünk mellett is maradnak, míg a helyzete nem rendeződik.
A különböző helyszíneken, ahová együtt elmentek, kezdd azzal, hogy megnézed, hol az információs pult vagy biztonsági szolgálat, ahová segítségért fordulhat, illetve nagyobbakkal találkozási pontot is megbeszélhetsz, elkavarodás esetére, ahol mindenképpen bevárjtok egymást.

 

8. A közlekedési szabályok, egyedül közlekedés

Az alapvető dolgokat már egészen kiskorában tanítsd meg gyermekednek: ilyen a járda szélén megállás, zöld lámpánál elindulás, körültekintés módja, illetve hogy álló jármű mögül nem indulunk el, ehelyett inkább elmegyünk az első lehetséges átkelőhelyig.
Fontos, hogy NE mindig autóval menjetek mindenhová, mert a közlekedést legjobban sétálva és kerékpározva, a gyakorlatban átbeszélve, magyarázva lehet megtanulni és megtanítani. Mielőtt egyedül elengeded valahová, kövesd egyre nagyobb távolságról, eleinte úgy, hogy közbe tudj avatkozni, később tarthatsz nagyobb távot is.

 

9. Szülők értesítése

Az utcára vonatkozó legfontosabb egyéb szabály, hogy ha bármi furcsa történik vagy bizonytalanul érzi magát, hívjon fel téged.
 

10. Ne álljon ellen

Ha el akarnak venni tőle valamit, ne álljon ellen, hanem adja oda, és szaladjon el. (Ezért is praktikus telefonból is olcsót venni.)
Fontos továbbá, hogy a lakáskulcs és bármiféle lakcímet tartalmazó dokumentum ne legyen egy helyen!


11. Otthoni szabályok

A legfontosabb otthoni szabály, hogy senkinek, még postásnak vagy távolabbi ismerősnek, szomszédnak sem nyithat ajtót, ha nincs megbeszélve előre. Bárki is csenget, alap legyen, hogy a  gyermeked felhív téged, mielőtt kinyitná az ajtót, zárat.

Fontos! A gyermeket sose hagyd otthon úgy, hogy kulcsra zárjod az ajtókat és nem adsz neki kulcsot, hiszen így vészhelyzetben nem tud kimenekülni a házból, lakásból. 
Legyenek számára jól látható és megbeszélt helyen egyes vésztelefonszámok, illetve segélyhívó számok. Ha nagyon jó a viszony, a szomszédot is megkérheted, hogy figyeljen, míg mi rövid időre kiszaladunk (kell valami sürgősen a boltból).
 

12. Háztartási eszközök kezelése

Tanítsd meg neki a háztartási eszközök alapvető működését, biztonságos működtetését, és azt is, mit kell tennie, ha áramszünet van és mit hol talál áramszünet esetén.
 

 

Jótanács a szülőknek: Időnként játsszatok el különféle szituációkat, és kérdezz rá (ha vannak) a megegyezéses jelszavakra, kódokra - így jobban rögzül minden, és így gyermeked is magabiztosabban tud fellépni, ha gond van, mint ha sosem gyakoroltátok volna a helyzeteket.

 

Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.06.10