Tésztához
40 dkg liszt
20 dkg vaj
só
Töltelékhez
1 kg gyorsfagyasztott spenótpüré
8 tojás
2 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
fokhagyma Elkészítés:
A vajat morzsoljuk össze a liszttel és a sóval, gyúrjuk sima tésztává, ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet. Ha összeállt a tészta, tegyük hideg helyre fél órára.
Közben a kiolvasztott spenótpürét tegyük egy lábasba, keverjük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval, szerencsendióval, zúzott fokhagymával, borssal, forraljuk át, majd alaposan keverjünk bele 3 db nyers tojást.
A tésztát nyújtsuk ki, 3 részével béleljük ki az előzőleg vajjal kikent tortaformát, tegyük rá az elkészített spenótpürét, majd állítsunk a krémbe 5 db keményre főzött tojást úgy, hogy ne látszódjon ki a krémből. A tészta maradékát nyújtsuk ki vékonyra, vágjunk belőle vékony csíkokat és ezt fektessük a krém tetejére, majd a tésztacsíkokat kenjük meg kevés tojássárgájával, hogy szép fényes legyen. Ezután tegyük a sütőbe és addig süssük a tortát kb. fél órát. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, ezután szépen szeletelhető.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
Ez az ötletes torta remek ínyencség a húsvéti asztalra. A kisgyerekek is szívesebben fogyasztják a spenótot, ha nem a hagyományos formában, főzelékként, mártásként tálalják. A tetejére a tésztacsíkokat különböző formában tehetjük a torta tetejére, formázhatunk belőle virágot, csillagot, stb. Mivel tojást és búzalisztet tartalmaz, kisgyerekeknek csak 12 hónapos kor után adjuk.