
Amennyiben az új étkeztetési módszer beválik, a kerület többi intézményében is bevezethetik.
A szabadszedéses étkeztetés projekt már 2023 óta működik hazánkban, kísérleti jelleggel. A pozitív visszajelzések hatására már 40 intézményben zajlik ez a típusú kísérleti projekt; a II. kerületben először a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban, illetve a Klebelsberg Általános Iskola és Gimnáziumban vezetik be.
A pozitív visszajelzésekkel szemben ugyanakkor kritikaként fogalmazódott meg például, hogy a svédasztalos menza esetében sok időt elvesz az, míg a gyerekek válogatnak, illetve hogy az ételek minősége nem elég magas színvonalú, a választék pedig nem elég széles.
A II. kerület azonban a pozitív eredményekre reagál: támogatják a svédasztalos menzarendszert, és ezután közvetlenül foglalkoznak majd a közétkeztetés szervezésével annak érdekében, hogy minél szélesebb körben bevezethessék a szabadszedéses módszert.
„A szabadszedéses menza lényege, hogy nem előre kimért adagokat kapnak a gyerekek, hanem ők választanak, és maguknak szedhetnek kedvük szerint. (…) Ahol ilyen, vagy ehhez hasonló rendszert vezettek be, átlagosan majdnem a tizedére esett vissza az ételmaradék mennyisége, és a gyerekek is elégedettebbek az ebéddel.” - fogalmazott a kerület polgármestere, hangsúlyozva: „Kevesebb ételmaradék, rövidebb sorban állás, több idő az ebédre.”
Forrás: eduline.hu
Fotó: Freepik