5 dolog, amit sose mondj egy másik édesanyának, nagyon megbántod vele

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


5 dolog, amit sose mondj egy másik édesanyának, nagyon megbántod vele

Talán nincs édesanya, aki ne ismerné a bántó okoskodás tipikus mondatait, és ne tapasztalta volna meg az ítélkezés és kritika fájdalmas megnyilvánulásait. A következő mondatok nem csupán igazságtalanul okoznak fájdalmat az anyukáknak, de az önbizalmukat is alááshatják. Azt is megmutatjuk azonban, mivel tudsz valóban segíteni!

Az édesanyák számára a folyamatos készenlétben állás és felelősség önmagában is megterhelő (főleg az első időszakban). Tanácsok osztogatására, „megmondásra” és bírálatra egyáltalán nincs szükségük. A bölcsnek gondolt tanácsok sok esetben csak megalázzák és elbizonytalanítják az anyukákat. Amire igazán szükségük van, az inkább a megértő hallgatás, valódi beszélgetés, pihenés és a gyakorlati segítség.
Ha édesanya van az ismerőseid közt, figyelj arra, hogy lehetőleg még a legjobb szándékaid mellett se kövesd el a következő hibákat!


1. "A miénk sosem csinált ilyet. Nevelés kérdése..."

Magyarul „mi remekül csináltuk, neked meg nem megy”. Nos, ehelyett pusztán kíváncsisággal kérdezd meg, miért így találja a leghelyesebbnek, és ha kifejti, hallgasd végig figyelmesen, mert lehet, hogy még te is tanulhatsz valami újat! Mesélj magatokról a hasonló helyzetekről, de ne úgy, hogy az célozgatás legyen, egyszerűen meséld el a folyamatokat, amin átmentél, a nehézségekkel együtt, és arról, mi jelentette a megoldást - mindenféle presszió és utalgatás nélkül. Bátorítsd, erősítsd benne azt, ami jó - ha pedig nem találsz ilyet, akkor kedves és figyelmes jelenléted éppen elegendő lesz.


2. "Ha ennyire leterhel és nem élvezed, minek vállaltad?/Nem bírod? Magadnak szülted, magadnak is kell megoldani."

Ezek a legfájdalmasabb, legkárosabb és legigazságtalanabb mondatok! Egyrészt nem: az ember ideális esetben nem önmagának szül, hanem a férjének, párjának, sőt, a társadalomnak is. Másrészt az anyukát magára hagyni, mikor éppen rossz passzban van vagy kimerült, és egy, a szívét-lelkét, sőt, egész anyaságát megkérdőjelező kritikát odaszúrni a lehető legdurvább lépés. Ha már nem segítesz, legalább tartsd magadban ezeket a gondolatokat és ne okozz nagyobb károkat.


3. "Ma főztél már?/Kicsit poros itt./Hogy férsz el a sok edény közt?/Úgy hallom, sípol a mosógép…"

Nos, ezek a mondatok a végső döfést jelentik egy, a háztartással elúszott édesanyának, aki magától is tudja, mennyi feladata van, de nem éri utol magát, és ez valószínűleg frusztrálja is. Ahelyett, hogy megjegyzést tennél ezek közül bármire, ajánld fel segítséged, bátorítsd, hogy kérjen tőled segítséget, és ha látogatni mész, ne azt várd, hogy patika rend és terülj asztalkám vár, inkább fogd meg bátran a porszívót vagy vigyél néhány adag ételt...utóbbiért talán nincs is, aki ne lenne hálás!


4. "Én ezt biztosan nem így csinálnám/fogom csinálni!"

Remek! De erről majd akkor lenne érdemes beszélgetünk… Ez a tipikus példája annak, mikor az a legokosabb, aki még a közelében sincs a történéseknek. Ezek a mondatok teljes egészében feleslegesek és céltalanok. Inkább kérdezd meg, miben segíthetsz, érdeklődj a hobbijáról vagy a hétvégéjéről, esetleg mesélj magadról valamit, vagy elevenítsetek fel régi közös emlékeket, hogy szegény anyuka végre más felnőtt témákról is beszélgethessen valakivel, és elterelődjön a figyelme a háztartás-gyereknevelés-túlélés hármasáról.


5. "Ez a has le fog menni szerinted?/Megasszonyosodtál./Nagyon vékony vagy, van így tejed?"

Bodyshaming emelt szint! Az édesanya épp egy - vagy több - gyermek, sőt, egy család életben tartásáról és ügyeiről gondoskodik! Az utolsó, amire energiája és ideje van, az a kinézete. 
Ha tenni akarsz érte valamit, vigyél neki egészséges ételeket (vagy fizess be neki heti 3 nap minőségiétel-rendelést), hívd el közös testmozgásra, relax programra, esetleg segíts a babázásban (hogy legyen szabadideje magával is törődni), vagy az éjjeli alvásban, hiszen az alváshiány miatti rengeteg stresszhormon sajnos épp a hízást támogatja. Tájékozódj, és ne kritizáld!
Bármi jobb, mint a megalázó megjegyzések, aminek hatására valószínűleg csak kinyit egy vigaszcsokit...


Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.06.11