Amit a fogamzásgátló tablettákról jó tudni - szedése, előnyök, hátrányok

Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


Amit a fogamzásgátló tablettákról jó tudni - szedése, előnyök, hátrányok

A normális nemi ciklus során a petefészekben termelődik az ösztrogén, valamint a progeszteron hormon, illetve itt történik a petesejt érése és kilökődése is. A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be a szervezetbe az ösztrogént és a progeszteront, ezzel mesterségesen meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.

Hogyan hat a tabletta?
• Gátolja a petefészek működését, így nem érik meg a petesejt.
• Hormonális változások hatására a méhnyak-nyák sokkal sűrűbb lesz, így a spermiumok csak nehezen tudnak feljutni a méhszájba.
• Sorvasztja a méhnyálkahártyát, így egy esetleg megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méhbe, így a terhesség sem következik be.

Hogyan kell szedni?
Általában 21 napon keresztül kell szedni a tablettát, majd tartani kell 7 nap szünetet. Nagyon fontos, hogy minden nap hasonló időpontban kell bevenni a tablettát, tehát vagy reggel fogmosás után, vagy este lefekvés előtt érdemes bevenni. A menzesz általában a 7 nap szünet közepén, a 3-4. napon szokott megjönni. Fontos, hogy a menzesz esetleges meglététől függetlenül a 7 nap szünetet követően újra el kell kezdeni szedni a tablettát.
A módszer rendkívül kiszámítható, mert mindig a hét ugyanazon napján kell elkezdeni szedni a gyógyszert, szabályos 28 napos ciklusok lesznek, a menzesz mindig ugyanakkor fog megjönni, ami biztonságérzetet ad.

Ha szeretnék elkezdeni tablettát szedni, mit tegyek?
Először is el kell menni nőgyógyászhoz. A tabletta szedésének vannak kockázatai, ezért részletes orvosi vizsgálatra van szükség, hogy van-e olyan betegség, ami mellett nem szabad fogamzásgátlót szedni. Ezekkel a betegségekkel és mellékhatásokkal később részletesen foglalkozunk.
Az orvosi vizsgálat magába foglal egy elbeszélgetést, ennek során el kell mondani, hogy milyen betegségeink vannak, családunkban elő fordult-e trombózis, embólia, nőgyógyászati daganatos megbetegedés.
Ezt követően egy részletes nőgyógyászati vizsgálat következik, melynek során rákszűrés is történik.
Amennyiben nincs kizáró ok, a nőgyógyász részletesen elmagyarázza a tabletta szedését, és fel is írja a tablettát receptre. Fontos, hogy ezek a készítmények csak receptre kaphatók. Első alkalommal csakis nőgyógyász szakorvos írhatja fel, majd egy éven keresztül a háziorvos is felírhatja a receptet. Egy év után csak akkor lehet folytatni a tabletta szedését, ha a vizsgálatot megismételjük.
Bár törvény erre nem kötelez, azonban a nőgyógyász a tabletta szedése előtt elrendelhet vérvizsgálatot is, ugyanis ez is felderíthet olyan betegségeket, amik mellett nem szabad tablettát szednünk.

Befolyásolja a dohányzás a fogamzásgátló hatását?
Dohányzás - ha ez csak alkalomszerű - nem jár fokozott kockázattal. Azonban ha valaki rendszeresen dohányzik, akkor az esetleges szövődmények aránya ugrásszerűen megnő. 35 év alatt rendszeres dohányosok is szedhetik a fogamzásgátlót, azonban nekik jobban oda kell figyelniük az esetleges szövődményekre. 35 év feletti rendszeres dohányosoknak nem szabad fogamzásgátlót szedniük!

Ha még nem szedek tablettát, hogyan kell elkezdenem?
A gyógyszerek betegtájékoztatóján az szerepel, hogy első alkalommal a menzesz első napján kell elkezdeni a gyógyszer szedését. Ez azért jó, mert így már rögtön az első alkalommal biztonságos a gyógyszer, nem eshetünk teherbe. Viszont komoly hátulütője a módszernek, hogy ilyen esetben a gyógyszer szedése melletti vérezgetés esélye az első ciklus során 20% körüli, mely a 3. ciklusra már 1% alá csökken.
Ha ezt a vérezgetést el szeretnék kerülni, inkább várják meg a ciklus 3. napját, és csak ekkor kezdjék el szedni a gyógyszert (eddigre a menzesz nagy részén már túl vannak). Az első ciklus alatt, tapasztalatom szerint érdemes óvszerrel is védekezni, mert ilyenkor kell megtanulnunk a gyógyszer szedését, valamint a szervezetnek is alkalmazkodnia kell a gyógyszerhez. A második ciklustól kezdve a módszer teljesen biztonságos.

Mit tegyek, ha elfelejtek egy tablettát bevenni?
Ha kevesebb, mint 12 óra telik el, akkor mielőbb be kell venni a tablettát. A következő tablettát a szokásos módon kell folytatni, mintha semmi sem történt volna. A fogamzásgátló-hatás biztonságos.
Ha több mint 12 óra telt el, akkor az aznapi tablettát ki kell hagyni és másnap rendesen tovább kell folytatni a tabletta szedését. Fontos, hogy a ciklus ilyen esetben már nem biztonságos, más módszerrel is védekezni kell. Sajnos ilyen esetben előfordulhat vérezgetés is, ekkor beszélni kell nőgyógyásszal.
Sokan kérdezik, hogy ilyenkor egyszerre a két tabletta bevétele megoldás-e. Ennek sajnos semmi értelme, ne terhelje feleslegesen a szervezetét.

Mit tegyek, ha a tabletta szedése közben megbetegszem?
Bizonyos betegségek befolyásolhatják a tabletta felszívódását, illetve hatékonyságát. Ha olyan betegséget kap el, ami mellett hányás, hasmenés jelentkezik, akkor a tabletta nem tud felszívódni a gyomorból, így hatni sem tud. Ilyenkor a tabletta szedését folytatni kell, de mással is kell védekezni, mert a tabletta nem biztonságos.
A tabletták a májban bontódnak le, így ha valamilyen májbetegséget kap, akkor a tabletta szedését abba kell hagyni, mással kell védekezni és sürgősen el kell menni orvoshoz.

Hatással van az alkoholfogyasztás a tabletta hatékonyságára?
Az alkohol befolyásolhatja a tabletták felszívódását. Nem szabad a fogamzásgátlót alkohol mellett bevenni. Ha este buliba készül, a tablettát inkább reggel vegye be, amikor már kevesebb alkohol van a szervezetében. Ha valaki nagyon gyakran bulizik esténként, akkor a fogamzásgátlót inkább reggel vegye be (ha nem tud felkelni, inkább szokjon át a déli tablettaszedésre).

Milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a szedésének?

Tabletta szedésének előnyei:
• Véd a nem kívánt terhesség ellen,
• véd a méhen kívüli terhesség ellen,
• ennek van a legnagyobb fogamzásgátló hatása (Pearl index: 0,05-2)
• szabályos ciklusokat eredményez, kiszámítható,
• véd a petefészekrák ellen,
• véd a méhtestrák ellen,
• a menstruáció előtti hangulatingadozásokat csökkenti.

Tabletta szedésének szövődményei lehetnek:
• Trombózis, embólia,
• tabletta szedése után rendszertelen ciklus,
• tabletta szedése mellett előforduló vérezgetés,
• súlygyarapodás,
• májbetegségek.

Szövődmények a tabletta szedésekor

Trombózis, embólia:

A női nemi hormonok, így a fogamzásgátló készítmények fokozhatják a vér alvadékonyságát, így trombózist, embóliát okozhatnak. Ez általában meglévő betegséghajlam esetén szokott előfordulni. Erre úgy lehet következtetni, ha a családban már előfordult ilyen jellegű betegség, vagy a tablettát szedő hölggyel történt már hasonló eset (például valamilyen baleset, vagy betegség, esetleg terhesség kapcsán volt már trombózisa). Esetleg erős visszerei vannak. Ilyenkor ezt ki kell vizsgáltatni és nem célszerű hormonkészítményeket szedni, más módszert érdemes választani.

Tabletta szedése után rendszertelen ciklus:
Ha korábban cikluszavarai voltak, akkor ezeket elnyomhatja a tabletta szedése és a fogamzásgátló abbahagyása után a cikluszavarok újra előjöhetnek. A tablettát szoktuk alkalmazni pusztán cikluszavarok kezelésére is. Sajnos azonban a tabletta tud okozni hormonzavarokat is, ezt egy egyszerű vérvétellel ki lehet mutatni, és gyógyszeresen kezelni lehet.

Tabletta szedése mellett előforduló vérezgetés:
Ez akkor szokott előfordulni, ha nem megfelelően szedik a tablettát, vagy ha a tablettában lévő hormon mennyisége nem elegendő szervezet számára. Ilyenkor beszélni kell orvossal és lehet, hogy érdemes más készítményre váltani.

Súlygyarapodás:
A régi, magas hormontartalmú tabletták jelentős mennyiségű folyadékot tartottak vissza a szervezetben, ezért súlygyarapodást okoztak. A mai alacsony hormontartalmú készítmények fokozzák a folyadék kiürítését a szervezetből, így nem okoznak hízást sem. Ha valaki hízik a tabletta mellett, azt nem lehet a tabletták számlájára írni.

Májbetegségek:
A tabletták a májban bomlanak le, így egy meglévő, eddig nem tudott májbetegséget ronthatnak. Májbetegség esetén nem szabad fogamzásgátlót szedni. Ezt általában a tabletta szedése előtt csináltatott vérvételből meg lehet állapítani Sajnos a tabletták elősegítik a jóindulatú májdaganatok előfordulását. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő, de ezt előre kivédeni nem lehet.

Ha tabletta szedése mellett szövődményeket tapasztal, akkor a tablettát azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni!

Tartós betegségek esetén lehet szedni a tablettát?
Kezelt magas vérnyomásban lehet fogamzásgátlót szedni.
Kezelt cukorbetegségben lehet fogamzásgátlót szedni.
Daganatos megbetegedésekben nem szabad fogamzásgátlót szedni.

Hatással vannak más gyógyszerek a fogamzásgátló tablettára?
Epilepszia elleni gyógyszerek, valamint bizonyos antibiotikumok, például ampicillin, oxytetracyclin, rifampicin meggyorsítják a fogamzásgátló lebontását a májban, ezért ezek szedése mellett a fogamzásgátlás nem biztonságos. Ilyen gyógyszereket felírása esetén szólni kell az orvosnak, mert ezek nagy része mással is kiváltható, illetve epilepszia elleni szerek szedése mellett magasabb hormontartalmú készítmény szedése biztonságos lehet.
Olyan átmeneti betegségek esetén, mely miatt antibiotikumot kell szedni, inkább más védekezés ajánlott!


Szerző: Dr. Fekete Tibor (szülész-nőgyógyász)
 


Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


2008.04.17