Ezt a 13+1 dolgot tedd meg, mielőtt gyermeked óvodás lesz - Olyan gyorsan elrepülnek ezek az évek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezt a 13+1 dolgot tedd meg, mielőtt gyermeked óvodás lesz - Olyan gyorsan elrepülnek ezek az évek

Mikor otthon vagyunk kisgyermekünkkel, gyakran ellepnek a tennivalók, nehezen viseljük a kimerültséget, gondolatainkat pedig lekötik a saját magunknak támasztott elvárások… Ha azonban a jelenben tudunk maradni, mindent másképp látunk majd.
Íme 14 egyszerű, ám annál fontosabb dolog, amit te is megtehetsz, míg otthon vagy a picivel!

 

 

1. Aludj! 
Ha apa és esetleg a nagyobb testvér elmentek dolgozni és iskolába/óvodába, bepótolhatod az alvást, ha a kicsi is partner benne. (Ha rendszeresíted ezt a rutint, esetleg ő is megszokja, és egy idő után természetes lesz számotokra egy kis plusz reggeli szunyókálás.) Nem csak csodás a ráérős összebújás, de egy kis plusz pihenés is csak hasznodra válik.
 

2. Játszva fejleszd! 
Millió módon segítheted kézügyességét és érzékelését, ha feladataid - pl. főzés, hajtogatás, kerti munka - során adsz neki is „mozgásteret”: tárgyakat, amivel játszhat, vagy amikkel utánozhat téged.
 

3. Alkossatok, kreatívkodjatok! 
Alkossatok együtt, bármilyen korban, minél több eszközzel, szabadon! Gyermeked kreativitása szárnyalni fog, és te is kikapcsolódhatsz. Meglátod, feltöltődés lesz gondolataidat elcsendesíteni és kis időre félretenni a kötelességek listáját.
 

4. Mondókázzatok! 
A közös időtöltést tematikus versikékkel és énekkel gazdagíthatod! A picik még mindenre nyitottak, te pedig ezalatt az énekléssel, mozgásos mondókázással élvezetes módon fejleszted mozgás- és beszédfejlődését, valamint ritmus- és egyensúlyérzékét, sőt, még érzelmi biztonságát is erősíted.

Itt rendrakós mondókákat találsz, hogy vidámabban végezzetek együtt az otthoni feladatokkal.

Ebből a gyűjteményből bőven válogathatsz! 150 mondóka kisgyermekeknek, témákra bontva!

Ezek a mondókák kimondottan az ovikezdésre segítenek felkészíteni a gyermeked!
 

5. Tanítsd meg a természet szeretetére! 
Barátkozzatok a természettel! Mutasd meg neki az állat- és növényvilág rengeteg apró csodáját! Így gyermeked szinte a levegővel együtt szívja magába természet tiszteletét és szeretetét.
 

6. Tanítsd meg lenyugodni! 
Mutass neki olyan technikákat, mint például a lassú belégzés-hosszabb kilégzés, jóga, vagy egy természeti jelenség nyugodt megfigyelése: ezekkel a későbbiekben is meg tudja nyugtatni magát és felülemelkedhet zaklatottságán.
 

7. Olvass neki! 
Olvassatok együtt minél többet, és ne sajnáld, ha kér "még egy mesét", hiszen az a gyermek, akinek sokat olvastak, több szempontból is hatalmas előnyben van.
Miben fejleszti a gyermekeket az olvasás, és miért van hátrányban az a gyermek, aki nem hall elég mesét? Ebben a cikkünkben elolvashatod.
 

8. Alakíts ki szoros köteléket! 
Már kicsi korban építsd kapcsolatotok érzelmi és bizalmi alapjait! A tudatos és empatikus gyermeknevelés módszeréről már számtalan forrást találhatsz.
 

9. Tanítsd!
Ebben az időszak ideális arra, hogy megtanítsd gyermekednek az igazán fontos dolgokat. Hogyan bízzon a saját testében és legyen képes hallgatni a jelzéseire; hogyan tud segítséget kérni, ha baj van; megtanítani neki, pontosan hogy hívják és hol laktok; hogyan kell cipőt kötni, rendet rakni maga után vagy magának megcsinálni dolgokat. Íme 7 ok, miért érdemes bevonni a házimunkába már a pici gyerekeket is.
 

10. Beszélgessetek sokat!
Kérdezgesd őt a számára fontos dolgokról, érzésekről, és te is mesélj magadról! Ismerjétek meg egymást minél jobban!
 

11. Ne görcsölj, élvezd a gyermeked társaságát! 
Ne a feladatok nyomasszanak - azok megvárnak -, inkább lehetőségként tekints az együtt töltött időre. Élvezzétek egymás társaságát, használjátok ki a rendelkezésre álló programok gazdagságát, nevessetek és tevékenykedjetek minél többet közösen!
 

12. Alakíts ki napirendet! 
Az ovikezdés közeledtével kezdd időben hozzászoktatni ahhoz a napirendhez, amire számítania kell, így akkor már ez nem fog gondot okozni, és az első napokban nem ennek megoldására kell majd figyelni.


13. Minden adandó alkalommal erősítsd az önbecsülését, önbizalmát!
Adj neki eszközöket a kezébe, hogy képes legyen kifejezni az érzelmeit; mindig hallgasd meg őt; dicsérd minden eredményért és próbálkozásért; beszélgessetek, kinek mik az erősségei és jótettei stb. Segítségül összegyűjtöttünk 40 pozitív mondatot, amivel fejlesztheted a gyermeked önbizalmát
 

+1: Szeretgesd, amennyit csak tudod...mert a lehetőség sosem lesz ennyire adott, mint most!

 

Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.04.12