Gyönyörű nevet kapott a kiskunhalasi kórház inkubátorában talált kislány

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyönyörű nevet kapott a kiskunhalasi kórház inkubátorában talált kislány

Újszülött kisbabát találtak a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gyermekszakrendelője melletti babamentő inkubátorban, február 9-én hajnalban.

Az egészséges, 2600 gramm súlyú kislány a dolgozóktól a Péntek Zita nevet kapta. Babamentő inkubátor 2018 óta működik a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban, Zita pedig az első kisbaba, akit az inkubátorban találtak.
 

Még egy ideig a kórházban marad

A gyors ellátásnak köszönhetően a kis Zita testhője nem hűlt le jelentősen, ennek ellenére az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően még egy sor kivizsgálás vár rá.  

„Lámpázni kell. Kékfény-kezelést kap, ezért inkubátorban van, de egyébként stabil, jól táplálható” – tájékoztatta a Híradót Szepesvári Szabolcs, a kórház főigazgatója.
További sorsával kapcsolatosan a kórház egyelőre nem tud tájékoztatást adni, mert Zita egy ideig még az újszülött-osztályon marad.


Anonim babamentés

A babamentő inkubátorokban anonim módon, teljes biztonságban helyezhető el újszülött. A beépített rendszer érzékeli, ha valaki babát helyez el, és azonnal jelez az intézmény dolgozóinak, akik haladéktalanul megkezdik a kisbaba megfigyelését, ha szükséges, gyógykezelését. Az édesanyáknak ekkor még 6 hetük van arra, hogy jelentkezzenek gyermekükért, amennyiben meggondolják magukat - azután a kórház megindítja a gyámhatósági eljárást.
 

 

A babamentő inkubátorokról
Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat, hogy olyan mértékben veszélyeztetve látják saját gyermekük felnevelését, hogy az egyetlen megoldásnak a név nélküli (anonim) magára hagyás tűnhet.
Az inkubátorban elhelyezett gyermekek örökbeadásáról a helyi illetékességű Kormányhivatal részeként működő Gyámhivatalok gondoskodnak.
Az inkubátort működtető egészségügyi intézmények címlistája a Családvédelmi Szolgálatoknál, illetve ezen a linken található. 

Az egészségvonal babamentő programja bemutatja, hogy mi történik az inkubátorba helyezett babákkal, illetve, hogy hol találhatók babamentő inkubátorok Magyarországon. 

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2024.02.14