Hogyan szeressek “jól”, és engem hogyan szeressenek? - Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolatban

F. Csikós Szilvia

Párkapcsolat

F. Csikós Szilvia


Hogyan szeressek “jól”, és engem hogyan szeressenek? - Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolatban

Ha jól akarjuk kimutatni a szeretetünket, meg kell tanulnunk azt a szeretetnyelvet, amit a társunk megért. Egyáltalán nem biztos, hogy ahogyan én kifejezem a szeretetemet a társam irányába, az számára is ugyanazt jelenti... De nézzünk ebbe bele mélyebben!

Gary Chapman amerikai párkapcsolat szakértő a szeretet kifejezésének és befogadásának öt módját különböztette meg, amiket szeretetnyelvnek nevezett el.
Természetesen ez még a gyermekkorunkból gyökerezik, azaz abból, hogy kisgyerekként hogyan vettek körül bennünket a szüleink, hogyan kaptuk meg a biztonságot, a szeretetet, hogyan szerettek bennünket a számunkra biztonságot nyújtó felnőttek. 

Mint egy szeretetmintázatként, lenyomatként lett ez sémánk arra, hogy számunkra mi a szeretet. (Eszünkbe juthatnak a bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek, ők nem feltétlenül fogják a szülői mintázatot követni, viszont a gyermekkori szeretethiány hatására tudatosan dönthetnek úgy, hogy ők másképp fognak szeretni, és hogy ők majd megteremtik a biztonságos kötődést a saját gyermekeik számára. A kötődési mintázatokra majd egy másik írásban fogok kitérni.)

S bár talán ismerjük és értjük a legtöbb szeretetnyelvet, mégis az egyik vagy kettő közülük mindenkinél prioritást élvez: az kapcsol be ösztönösen, akkor érezzük magunkat szeretve igazán, ha azt megkapjuk a társunktól.
 

Lássuk az 5 szeretet-nyelvet!
 

1. Elismerő szavak: bátorító, kedves, szelíd szavak a társunk irányában; elismerve az ő mindennapi munkáját, megdicsérve csinosságát, köszönet, hála a mindennapi apró dolgokért.

2. Együtt töltött minőségi idő: Amikor osztatlan figyelmet szentelünk a társunknak. Nincs telefon, chat, sms - csak ő van és én. Egy közös együttlét, amiben valamit együtt végzünk, igazán mindegy is, hogy mit; lehet ez egy meghitt beszélgetés, mozizás, vacsora, közös sport, séta...

3. Ajándékozás
Az ajándéknak természetesen nem kell drágának lennie, és nincs szükség hetente újabb és újabbat kitalálni. Az ajándék értékét nem az ára adja, hanem a szeretet, amit jelképez. Lehet ez az út szélén szedett virág, egy kedves üzenet a párnán, egy reggeli kávé, bármilyen apróság, ami a társunknak szól.

4. Szívességek
Sokak úgy értelmezik a szeretet, ha szívességeket tesz nekik a társuk. Pl.: kiviszi a szemetet, elviszi az autót a szervízbe, elviszi a gyerekeket játszani, odaviszi neki a kedvenc italát, megmasszírozza a vállát stb.


5. Testi érintés
A fizikai érintés, mint a csók, a kézfogás, az ölelés, a szex, a simogatás, mind-mind a szeretet kifejezésének eszközei lehetnek. S vannak olyanok, akik ezeken keresztül élik meg, hogy szeretve vannak.
 

A kapcsolatunkban nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi az én saját szeretetnyelvem, és mi a társamé: „Hogyan tudom elmondani vagy kimutatni neked, hogy szeretlek.” Jelezhetjük felé, hogy „mi esik jól számomra, mire vágyom most tőled”. Fontos, hogy minél többet beszélgessetek, többek között arról is, hogy kinek, mivel töltődik fel a „szeretet-tankja”. 

S végezetül egy kis játék nektek, amivel könnyen meg tudjátok találni mindkettőtök szeretetnyelvét:

Egészítsétek ki a következő mondatot, legalább 3-4 gondolattal, akár többel: "Akkor érzem a legjobban, hogy a férjem/feleségem szeret, amikor..."
 

Szeressétek egymást! Találjátok meg az utat egymáshoz!


Forrás: F. Csikós Szilvia mentálhigiénés szakember
Fotó: Freepik


F. Csikós Szilvia

Párkapcsolat

F. Csikós Szilvia


2024.05.17