Mesterséges módszerek - hormonális fogamzásgátlás

Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


Mesterséges módszerek - hormonális fogamzásgátlás

A mesterséges fogamzásgátló módszerek közül a legismertebb a fogamzásgátló tabletta, de ez csak egy a hormonális készítmények közül. A leírásban bemutatjuk, hogy melyik hogyan hat és mire kell ügyelni a használatakor.

A legfontosabb tudnivaló, hogy ezek kizárólag orvosi ellenőrzés mellett használhatóak. Előnyük a természetes módszerekkel szemben, hogy biztonságosabbak, alacsonyabb a Pearl Indexük.

Fogamzásgátló tabletták
A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be a szervezetbe az ösztrogént és progeszteront, ezzel meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.
A fogamzásgátló tablettákkal külön cikkben foglalkozunk részletesen.

Sürgősségi tabletta (esemény utáni tabletta)
Az esemény utáni tabletta rendkívül nagy mennyiségű hormont tartalmaz, ezáltal megakadályozza a petesejt kilökődését, illetve a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Majdnem annyi hormont tartalmaz, mint egy egész havi fogamzásgátló, ezért csak végszükség esetén használjuk (kiszakad az óvszer, nemi erőszak esetén).
A tablettát az együttléttől számított 72 órán belül kell bevenni. Minél előbb vesszük be, annál hatékonyabb.

Minipill tabletták
Ezek kizárólag progeszteront tartalmaznak. Mivel nem tartalmaznak ösztrogént, ezért nem gátolják a petesejtérést, viszont hatnak a méhnyak-nyákra, ami megakadályozza a spermiumok feljutását, valamint hatnak a méhnyálkahártyára, ezzel megakadályozzák a megtermékenyült petesejt beágyazódását.
Egy levélben 28 darab tabletta van, ezt folyamatosan kell szedni, nem szabad kihagyni egyetlen napot sem. A menzesz a tabletta szedésétől függetlenül jelentkezik.
Általában szoptatás mellett javasoljuk, vagy 35 év felett erős dohányosoknál jó. A trombózisért, valamint embóliáért az ösztrogén felelős, így csak progeszteron tartalmú tabletta ezek gyakoriságát nem növeli.

Hormoninjekció
A módszer lényege, hogy nagy adag hormont fecskendeznek be a szervezetünkbe, amely lassan kioldódva 3 hónapig tartó fogamzásgátlást eredményez. A módszer kényelmes, mert nem kell tablettát szedni, de a nagy adag hormon nem tesz jót a szervezetünknek, illetve még évekig tartó vérzés-zavarokat okozhat.

Implantátum
Ugyanazon alapszik, mint a hormontartalmú injekció, vagyis egy hormontartalmú idegen testet ültetünk be a bőr alá, melyből lassan, fokozatosan áramlik ki a hormon. Hátrány, hogy műtéttel jár, és ha már nem hatásos, akkor is ki kell operálni a szervezetből. Ugyanúgy, mint a hormoninjekció, ez is vérzés-zavarokat okozhat.

Hormontartalmú hüvelygyűrű
Ez a mai legmodernebb fogamzásgátló eljárás. Sokan előszeretettel alkalmazzák. Ugyanúgy működik, mint a tabletta, de a gyógyszer egy gyűrűbe van beletéve, melyet a hüvelybe kell helyeznünk. A hormonok a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel a szervezetbe, elkerülik a májat, így fele akkorra gyógyszerbevitellel érhetünk el ugyanolyan hatást, kevésbé terheli a szervezetünket.
A hüvelygyűrűt 21 napig fennhagyjuk a hüvelyben, majd 21 nap múlva leszedjük, kidobjuk és 7 nap szünetet tartunk, majd a szünet leteltével új gyűrűt helyezünk fel.
A gyűrű az együttlétet nem zavarja, ha párunknak mégis érzelmi problémái vannak vele szemben, akkor az együttlétre ki lehet szedni, majd megmosva pár óra múlva vissza lehet tenni a gyűrűt a hüvelybe.
Jelenleg ez a fogamzásgátló a legmodernebb és egyben a legdrágább is, nagyjából másfélszer kerül többe, mint a tabletták.Szerző: Dr. Fekete Tibor (szülész-nőgyógyász)


Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


2008.04.17