Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók

Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók

Sok orvos és más egészségügyi szolgáltató hibás nézeteket vall a méhüregbe beültetett fogamzásgátló (például spirál) biztonságosságát illetően. Szerintük a módszer inkább káros, mint hasznos, főként a még nem szült hölgyek esetén.

A méhüregbe ültetett fogamzásgátlók vizsgálata
Az amerikai Betegségellenorzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársai vizsgálatukba mintegy 2 ezer egészségügyi szolgáltatót vontak be, és közel egyharmaduk nincs meggyőződve a méhüregbe beültetett fogamzásgátló eszköz (intrauterine device – IUD) biztonságáról. Az IUD-k rezet tartalmaznak, illetve olyan hormonálisan aktív anyagot, mely segít a terhesség megelőzésében. Az IUD-k megjelenésekor felmerült a gyanú, hogy növelheti a kismedencei fertőzések kockázatát, vagy veszélyezteti a módszeren átesett hölgyek későbbi termékenységét.

A módszer hatékony és biztonságos
Azonban a tudomány jelen állása szerint az említett kockázatok nem merülnek fel. A módszer ugyanis pontosan olyan hatékony, mint a sterilizálás, azonban visszafordítható. A hormonális IUD hatása mintegy 5 évig, a réztartalmúé mintegy 10 évig tart. Egy korábbi tanulmány szerint a réztartalmú IUD esetén 0,8 százalékban, míg a hormontartalmú IUD esetén 0,2 százalékban fordul elő egy éven belül nem kívánt terhesség. Ezzel szemben a fogamzásgátlót szedő hölgyek esetén az arány 9 százalék, a gumióvszer esetén 2 százalék – mindkét eljárás igen népszerű az Egyesült Államokban (és Magyarországon is).

A szakemberek hozzáállása
Az Obstetrics and Gynecology oldalain bemutatott tanulmány során Crystal Tyler és a CDC munkatársai nőgyógyászok, családorvosok, nővérek és asszisztensek fogamzásgátló módszerekhez hozzáállását mérték fel. Megállapították, hogy a szakemberek mintegy 30 százaléka nincs meggyőződve az IUD biztonságos alkalmazását illetően, emiatt jóval kevésbé alkalmazzák a beavatkozást még nem szült hölgyek esetén. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy csak alkalomszerűen, válogatott betegek esetén szokták ajánlani a módszert. A vizsgálat szerint ez a hozzáállás vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államokban más országokhoz képest jóval alacsonyabb a spirált használók száma.

Nem kívánt mellékhatások
Ez azonban nem zárja ki, hogy más módszerekhez hasonlóan az IUD-k is rendelkeznek nem kívánt mellékhatásokkal, például a menstruációs ciklus rendellenességei, illetve a vérzés mennyiségbeli változásai jelentkezhetnek.

Forrás: Obstetrics and Gynecology
 


Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


2012.06.26